Sykkeenmittaus

Sykkeenmittaus on ollut jo pitkään arkipäivää kouluissa. Se soveltuu koulussa tilanteisiin, jossa halutaan seurata harjoituksen intensiteettiä ja saada tarkkaa ja yksityiskohtaista palautetta harjoituksen aikana.

FutureStep-hankkeessa sykkeenmittauksessa käytettiin ryhmäliikuntaan soveltuvaa Team2-sykkeenmittausjärjestelmää sekä Polar Education sarjan E40-sykemittareita.

Polar E40 sykemittari kuuluu Polarin kouluille suunnattuun Education-tuotesarjaan. Sykemittarin avulla voi seurata sykettä ja muita tietoja kaikessa liikunnassa. Mittarin avulla näkee päivämäärän, harjoituksen keston, tavoitesykealueella liikutun ajan, keskiarvo- ja maksimisykkeen sekä kalorikulutuksen harjoituksen jälkeen. Sykemittarin etuihin kuuluu se, että sen avulla voi harjoitella turvallisella sykealueella. Se antaa myös palautetta tavoitteiden saavuttamisesta, edistymisestä ja suorituskyvyn kehittymisestä.  E40 mittarin kanssa voi hyödyntää paperista päiväkirjaa oppilaiden kanssa. Tiedonsiirtomahdollisuutta verkkoon ei tässä mittarissa ole.

FuturStep-hankkeessa opettajat ovat hyödyntäneet sykemittareita muun muassa maksimisykkeen mittauksessa. Mittaria voi hankkia tuotesetteinä ja yhteen settiin sisältyy 10 rannelaitetta ja lähetintä sekä 15 kiinnitysvyötä ja kantolaukku/säilytysjärjestelmä.

Polar Team² Pro -sykkeenmittausjärjestelmä on tarkoitettu ryhmävalmennukseen ja sitä on aiemmin hyödynnetty lähinnä huippu-urheilussa. Team² -järjestelmä on suunnattu joukkuevalmennukseen ja sitä on hyödynnetty muun muassa joukkueen pelaajien optimaalisemman kuntotason saavuttamiseksi, vammojen välttämiseksi ja yliharjoittelun ennaltaehkäisemiseksi.

Järjestelmä mahdollistaa maksimissaan 28 oppilaan reaaliaikaisen sykkeen samanaikaisen tarkastelun tietokoneruudulta. Koulussa Polar Team² Pro sykkeenmittausjärjestelmää voi käyttää millä tahansa liikuntatunnilla, mutta erityisesti esimerkiksi ryhmäliikuntatunneilla. Esimerkiksi jumpissa kaikkien oppilaiden reaaliaikaiset sykkeet voidaan heijastaa seinälle tai valkokankaalle ja opettaja voi ohjata oppilaita liikkumaan tavoitteellisella, yksilöllisellä sykealueella. Järjestelmän lisäksi voidaan käyttää lisäksi tavallista sykemittaria, mikäli halutaan, että oppilaalla on mahdollisuus seurata omaa sykettä henkilökohtaisesta rannelaitteesta.

Team²-laitteistoa on käytetty hankkeen aikana Oulun kaupungin kolmessa lukiossa. Vinkkejä sykkeenmittausjärjestelmän hyödyntämiseen liikuntatunneilla löytyy Team² -raportista.

Team² -sykkeenmittausjärjestelmä sisältää:

1  Tukiaseman
2  Latausyksikön lähettimille,
3  28 lähetintä Team2 WearLink+ -nauhoilla,
4  USB-muistitikun sekä ohjelman PC:lle ja PDA:lle.
5  Kantolaukun
6  Käyttöohjeen opettajille

FutureStep-hankkeen Team² -sykkeenmittauslaitteistossa on lisäksi mukana opettajalle minlaptop-tietokone ja 28 lähetintä sekä yhteensä kaksi latausyksikköä lähettimille. Lisäksi laitteeseen voi yhdistää PDA-laitteen, jolloin laitteistoa voi hyödyntää muun muassa vaelluksella.

Lainattavat laitteet:

Polar E40 sykemittarit (25kpl)
Polar Team2 Pro -ryhmävalmentaja / sykeseurantajärjestelmä max. 28:lle oppilaalle (1 kpl)

Materiaalia:
Edu.fi-sivustolta löytyy runsaasti  toimivia tuntimalleja sykkeenmittaukseen sekä perustietoa sykkeenmittauksesta.
Mainokset
%d bloggers like this: